Există un adevărat război al declaraţiilor privind raportul de putere dintre moneda euro şi dolar. Există voci, atât din România, cât şi din mediul internaţional, care spun că nu trebuie mizat pe moneda europeană, în timp ce altele, venite, în mod surprinzător din mediul de afaceri american, care spun că viitorul monedei euro este unul optimist.
Imediat după adoptarea planului de salvare a monedei euro, au început să apară tot mai multe voci care spun că moneda unică va fii desfiinţată. Economişti precum Joseph Stiglitz sau Paul Krugam s-au grăbit să declare moartea euro.
Nu mai departe de ieri, omul de afaceri Dinu Patriciu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că nu te poţi baza pe euro, deoarece este o monedă volatilă.
„Faptul că BNR ţine cursul e greşit. Euro este o monedă falsă şi de aceea e volatilă. Nu te poţi baza pe ea. Dolarul e moneda forte. Toate materiile prime se cumpără în dolari“, a declarat Patriciu.
În cadrul unui interviu acordat pentru Top 300 Capital, omul de afaceri american Donald Trump a afirmat că moneda euro merge mai departe şi se consolidează.
"A fost solidă pentru o bună perioadă de timp şi, când se va echilibra din nou, va continua să meargă bine", a spus Trump.
Spuneam că războiul declaraţiilor privind raporturile de forţă dintre cele două monede este mai vechi, iar în acest război s-au avântat inclusiv economişti mari, dar şi oameni politici.
Un aspect surprinzător este legat de poziţia lui Joseph Stiglitz, reputatul economist american, laureal al premiului Nobel. Acesta a fost unul dintre primii experţi care au vorbit despre o eventuală desfiinţare a monedei europene.
Moneda euro ar putea fi desfiinţată dacă Europa nu reuşeşte să-şi rezolve problemele instituţionale fundamentale, evidenţiate de criza din Grecia, spune Stiglitz în luna mai, adăugând că atunci când vedem cât d