Cele mai importante ţări ale lumii ar trebui să încheie un nou pact privind politica monetară în scopul reechilibrării economiei mondiale, potrivit unei importante asociaţii de instituţii financiare, citate de Financial Times.
Institutul pentru finanţe internaţionale (IIF), care reprezintă peste 420 dintre cele mai importante bănci şi instituţii financiare ale lumii, a avertizat că lipsa unor eforturi coordonate de reechilibrare ar putea întări protecţionismul.
Institutul a emis de asemenea ultimele sale estimări privitoare la fluxurile nete de capital către pieţe emergente, ce au indicat o puternică revizuire în sus pentru 2010, proiecţia iniţială de 709 miliarde de dolari urcând la 825 de miliarde de dolari (603 mld. euro). Institutul a arătat că politicile monetare din ţările bogate împing rapid fonduri către pieţe emergente în căutare de randamente, riscând astfel să le destabilizeze.
Săptămâna trecută, Guido Mantega, ministrul de finanţe al Braziliei, a avertizat cu privire la pericolele unui "război monetar", în contextul în care ţările intervin unilateral pentru a preîntâmpina aprecierea monedelor locale. Statele Unite fac presiuni asupra Chinei să permită o apreciere mai rapidă a ratei sale de schimb, în timp ce mai multe ţări, incluzând Japonia, Coreea de Sud, Brazilia şi Elveţia, intervin pentru a-şi menţine monedele la un nivel scăzut.
Charles Dallara, director al IIF, care în 1985 a făcut parte din echipa care a coordonat o serie acţiuni internaţionale menite să aprecieze yenul în raport cu dolarul, a evidenţiat necesitatea unei versiuni noi, mai sofisticate, a unui astfel de acord. Aceasta ar trebui să includă angajamente mai puternice de disciplină fiscală în Statele Unite şi reformă structurală în Europa.
Recent, Robert Zoellick, preşedinte al Băncii Mondiale, a declarat că de