Băimăreanul Augustin Chira, de 75 de ani, urmaş al unui condamnat politic a sesizat Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea ordonaţei de urgenţă care stabileşte despăgubirile acordate persecutaţilor politici. Instituţia a sesizat direct Curtea Constituţională care va lua măsurile necesare.
După ce tatăl lui a fost torturat şi apoi executat de către securişti în timpul regimului comunist, pe vremea când avea doar 14 ani, băimăreanul se luptă de mai bine de 50 de ani să dezvăluie ororile comuniste şi să reabiliteze numele tatălui său.
Augustin Chira s-a născut în localitatea sătmăreană Odoreu, într-o familie cu şase fraţi, cu tatăl ceferist şi mama casnică. „Cu toate că eram săraci, în familie ne-am înţeles foarte bine şi eram fericiţi că trăim şi suntem împreună deşi ne-au lipsit multe lucruri necesare unei familii numeroase cum era a noastră”, spune pesionarul. „Noi eram trei fete şi trei băieţi şi am fost educaţi de părinţi să ne iubim între noi şi să ne ajutăm cât putem, lucru pe care îl facem şi azi”, continuă acesta.
Fiu de veteran de război
Geza Tira, tatăl lui Augustin Chira, a fost pe front în timpul primului Război Mondial, unde a luptat timp de doi şi jumătate, iar apoi a fost luat prizonier de către ruşi şi dus în Munţii Urali, unde a stat timp de trei ani şi jumătate. Întors în comuna natală a devenit un fel de lider de opinie şi toată lumea îi cerea sfatul pentru că era un om chibzuit şi cu frică de Dumnezeu. „Pentru fiecare avea câte o vorbă bună şi câte un sfat. A văzut multe în timpul celor cinci ani cât a fost plecat de acasă”, spune Augustin Chira. „CFR-ul a fost o a doua armată pentru tata. Acolo a trebuit să fie punctual, corect, onest şi disciplinat”, continuă băimăreanul.
A rămas orfan la doar 14 ani
Pentru că tatăl lui a refuzat să plătească „cota” către stat, adică un