Noul acord pe care România îl va încheia cu FMI va avea "cu siguranţă" o valoare mai redusã decât împrumutul actual, iar banii vor fi luaţi doar dacă vor apărea probleme neprevăzute, a declarat, la Washington şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
Nu văd un motiv pentru a avea un program la fel de mare precum cel actual, pentru că nevoia nu mai este aceeaşi. În cazul împrumutului actual a fost o situaţie de criză, unde exista o mare nevoie de finanţare. Va fi cu siguranţă o valoare mai mică, dar va trebui să discutăm cu autorităţile suma exactă, a declarat Franks, potrivit Mediafax.
Emil Boc: "Vom analiza oportunitatea unui eventual împrumut la FMI"
România are în derulare un acord cu FMI, UE şi Banca Mondială în valoare de 20 de miliarde de euro, din care 13 miliarde de euro provin de la FMI.
Continuarea acordului stand-by încheiat anul trecut va fi, cel mai probabil, de tip precautionary, ceea ce înseamnă că FMI va elibera la fiecare evaluare o anumită sumă de bani, care nu va mai intra în contul BNR sau la bugetul de stat, ca până acum. Banii vor rămâne la Washington şi vor fi disponibili pentru situaţii neprevăzute, cum ar fi cazul apariţiei unei crize regionale care ar pune presiune pe curs, potrivit reprezentantului FMI.
Gândiţi-vă la el ca la o poliţă de asigurare. Cumperi o asigurare pentru maşina personală şi singura dată când o vei folosi este când vei suferi un accident. Dar tu speri că nu vei avea un accident, speri că vei face o treabă bună conducând maşina şi că nu vei avea probleme. Cu toate acestea, uneori, se poate întâmpla să ai un accident fără să fie vina ta. Acesta este motivul pentru care este necesar un aranjament de tipul precautionary cu Fondul, a explicat Franks.
„Austeritate" cu salarii mai mari la stat
Acordul de tip precautionary presupune că statul poate accesa în cazul apariţiei unor pro