Pentru a-și permite să acopere în continuare costurile tratamentelor pentru bolnavi cu afecțiuni cronice grave, Ministerul Sănătății taie substanțial comisioanele farmaciilor și distribuitorilor. Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Bolnavii de diabet, tubercoloză, HIV/SIDA, cei cu afecţiuni oncologice, boli mintale, cei care au suferit un transplant şi care se află incluşi în programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii vor beneficia, în continuare, de medicamente în mod gratuit.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat azi un proiect de ordin privind stabilirea preţurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul Programelor naţionale. Pentru a putea susține în continuare această gratuitate, MS schimbă însă metodologia de calcul a preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2.
Astfel, în noul mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru preţul cu ridicata (adaosul distribuitorului) şi cel de desfacere cu amănuntul (adaosul pentru farmacii).
Dacă până în prezent, adaosul distribuitorului varia între 14% şi o sumă fixă de 30 de lei, în noul sistem acesta va avea o valoare fixă de 4%.
De asemenea, adaosul pentru farmacii va fi unic, în proporţie de 1,5%. În formula veche, acesta putea varia între 24% şi suma fixă de 35 lei. Dacă această formulă va fi aprobată, economiile făcute vor fi de circa 24% din sumele alocate.
"O să ne îngroape definitiv"
"Dacă se revine la adaosul de 1,5 %, o să ne îngroape definitiv. În acest moment, farmaciile primesc banii pe medicamentele gratuite şi compensate la 200, chiar 300 de zile. Dacă se pune un adaos de 1,5% cele mai multe farmacii nu îşi vor mai permite să elibereze gratuite şi compensate", comentează Clara Popescu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.