Autorităţile luptă cu nămolul roşu care a acoperit două comune din Veszprem şi încearcă să minimizeze pagubele catastrofei ecologice. Autorităţile maghiare nu ştiu însă ce vor face cu hectarele infestate cu apă acidă. Sinistraţii nu vor să se întoarcă la casele pline cu mâl, fiind încă în stare de şoc.
UPDATE, SÂMBĂTĂ, ORA 10.00:
UPDATE, VINERI, ORA 11.20: Ameninţarea valului toxic este din ce în ce mai mare. Autorităţile bănăţene aşteaptă ca substanţele toxice deversate în Vestul Ungariei să ajungă mâine la Baziaş. Specialiştii iau constant probe din Dunăre şi monitorizează PH-ul apei.
Cine profită de pe urma catastrofei din Ungaria? Sinistraţii se plâng de foame
Moartea roşie din Ungaria intră în Banat. În zona calamitată, problemele sinistraţilor continuă. Tot mai mulţi răniţi FOTO+VIDEO
Bănăţenii care beau apă din Dunăre sunt în pericol. Inspectorii de mediu spun că şi peştii pot muri
De trei ori pe zi, la distanţă de opt ore sunt ridicate noi probe. Autoritățile cărășene, dar şi cele timişene sunt în alertă. Valul toxic îi va afecta în special pe locuitorii oraşelor care se alimentează cu apă potabilă din Dunăre. Fauna şi flora de la intrarea Dunării în ţară vor fi şi ele afectate de PH-ul ridicat al apei. „Afectaţi vor fi peştii din Dunăre. Păsările nu vor fi afectate pentru că este perioada de migrare. În funcţie de măsurile luate de unguri, care au instalat filtre pe râurile lor, şi de diluţia mare, în mod normal nu ar trebui să fim afectaţi foarte tare", a spus Gabriela Lambrino, reprezentant regional al Direcţiei de Mediu.
Jurnaliştii Gerhald Ernst şi Remus Runcan, din echipa Adevărul de Seară Timişoara, sunt la faţa locului şi vă ţin la curent cu evoluţia situaţiei. Aceştia au discutat cu sinistraţii şi cu autorităţile pentru a face o radiografie cât mai exactă a situaţiei de după dezastrul chimic. @N_P