Singurul răspuns cinstit pe care l-ar putea da Victor Ponta la întrebarea: "De ce vreţi să porniţi suspendarea lui Băsescu?" ar fi: "Pentru că se poate". Să suspenzi actuala majoritate din Parlament, nu se poate. Să suspenzi Curtea Constituţională, care tocmai a validat Legea pensiilor avansată de PDL, nu se poate. În schimb, se poate să suspenzi preşedintele - deci, s-o facem.
Până la suspendare, avem însă de-a face cu un şantaj:
"Dacă o promulgi, te suspendăm". Prin urmare, dincolo de a judeca în ce măsură această lege e bună, preşedintele Băsescu ar trebui să ţină seama de o ameninţare la persoană. Ar trebui, potrivit PSD, să decidă nu politic, tehnic, economic, ci pe bază de frică.
Dl. Ponta mai spune că dl. Băsescu trebuie să respingă legea pentru că ea a fost adoptată în Parlament prin frauda comisă de R. Anastase. Bineînţeles că gestul distinsei dudui a fost o hoţie primitivă, e limpede pentru orice ins care ştie să numere, dar chestiunea nu e de resortul preşedintelui, ci al Parlamentului şi Parchetului. Nu T. Băsescu cercetează dacă a fost fraudă sau nu - asta o poate face Parchetul şi, mai întâi, o comisie parlamentară. Care comisie parlamentară, pentru anchetarea duduii Anastase, nici nu s-a putut constitui pentru că opoziţia nu s-a mobilizat suficient la vot!
Deocamdată, dl. Băsescu a primit o lege de la Parlament şi n-are nici un motiv oficial să nu-i dea curs. O va promulga politic, dincolo de orice considerente tehnice, e legea PDL, aşa cum a făcut şi Curtea Constituţională.
Şi e corect să se întâmple aşa? Cred că da. Cu 10 luni în urmă, T. Băsescu a fost ales preşedintele României. Personajul nu era nicicum diferit de cel de azi. Dacă Parlamentul ajunge să propună poporului suspendarea d-lui Băsescu la nici măcar un an de la alegerea lui, nu face decât să-i califice pe români drept labili psihic, iresponsabili sau/şi id