Două echipe de speologi ardeleni (şase fete şi trei băieţi) au coborât săptămâna trecută 1.000 de metri în măruntaiele Terrei. Nouă speologi din Cluj şi Bihor au participat la sfârşitul lunii septembrie la o expediţie în peştera Berger din Franţa.
Din grup au făcut parte şase fete şi trei băieţi. Coborârea în peşteră a început pe 28 septembrie. Speologii români s-au împărţit în două echipe, o echipă mixtă şi una exclusiv feminină (Mihaela Mănişor - Cluj, Cristina Ianc, Raluca Ianc şi Adina Micula - Bihor), întrucât numărul recomandat în speologie este de trei-patru persoane per echipă. Unul dintre colegii lor a decis să nu parcurgă traseul în întregime. Cele două echipe au intrat în peşteră la un interval de o oră distanţă, fetele fiind primele.
Deschizătoarele de drum
„Sper că, astfel, am deschis calea şi altor fete care probabil au aceeaşi pregătire ca şi noi, sunt la fel de bune, dar nu au îndrăznit să încerce. Sunt convinsă că, odată cu aceste rezultate, va fi mai uşor, în viitor, pentru colegele noastre, atât în speologie, cât şi alte sporturi montane", spune Mihaela Mănişor, aflată în Franţa, doctorand în Automatică. Practică speologia de aproape 12 ani, acum fiind membră a Clubului Speologic „Politehnica", la fel ca şi ceilalţi participanţi clujeni la expediţie.
Din echipa mixtă au făcut parte Teodora Mărcuţ, Carmen Avram, Lucian Frenţiu şi Ştefan Ţegher. Teodora şi Carmen, colegele clujence ale Mihaelei, sunt programatori de profesie, dar au o experienţă de peste 10 ani în speologie. „Prima dată când am intrat într-o peşteră aveam şase-şapte ani, am mers cu tata şi ţin minte că lumina drumul cu o lampă de carbid. A fost undeva lângă Padiş. Ai mei iubesc foarte mult muntele", îşi aminteşte Carmen.
Teodora, în schimb, practică atât speologia, cât şi alpinismul. A ajuns la peste 1.000 de metri sub pământ în Fr