Litoralul românesc are 244 de km lungime. Din păcate, în fiecare an pierdem 80 de hectare de uscat, spulberate de ape, iar în 20 de ani vom rămâne cel puţin fără staţiunile din sud. Un reportaj din seria "România, te iubesc", de la Pro Tv
Conform datelor oficiale, România a pierdut peste 2.400 de hectare de plaje, în ultimii 30 de ani. Cauzele sunt numeroase, dar în primul rând este vorba de cele trei diguri mari ridicate în anii '70-'80, pentru protecţia porturilor de la Mangalia, Constanţa şi Midia Năvodari.
Cele trei diguri au schimbat circulaţia curenţilor şi au distrus plajele: "Obturează circulaţia firească a aluviunilor Dunării. Primele dezechilibre au apărut în zona Mamaia. Nu a mai venit acelaşi aport de nisip cu care se păstra un echilibru", explică Glicherie Caraivan, doctor în geologie. Urmările au fost vizibile chiar după finalizarea construcţiei. Digul de la Năvodari a scăzut plaja din Mamaia şi Constanţa, cel din portul Constanţa - plaja din Eforie, iar digul din Mangalia a distrus plaja din 2 Mai. O altă cauză este că nivelul mării creşte cu 2 milimetri pe an.
320 milioane euro - soluţia japoneză de salvare a litoralului
În staţiunea Mamaia, sunt zone în care apa a mâncat din uscat şi 10 m într-un singur an. De exemplu, într-un loc unde acum este geamandura şi apa are aproape 2 m, în urmă cu câţiva ani era un teren de volei. Marea a ajuns la "poalele" unui restaurant, iar proprietarii au întărit cu saci, să nu le-o ia cârciuma la vale. Acum doi ani, în faţa acelui restaurant puteai să stai la plajă pe nisip. "Dacă observaţi, în pozele pe care le am eu în mână în aceste vederi, chiar aici unde ne aflăm noi erau 3 rânduri de şezlonguri", explică ospătarul Tibi.
Dar cel mai bine se vede cât de largă era plaja de la Mamaia în fotografiile din anii '70. Însă de atunci, autorităţile nu au luat nicio măsură.
Doctorul