“In prezent, asistam la o ciclicitate a masurilor fiscale, cu tendinta prociclica, care in loc sa stimuleze economia vine sa contribuie doar la consolidarea bugetara pentru ca deficitele sunt foarte mari” a spus Ionut Simion (foto), in cadrul unei conferinte organizata de Ziarul Financiar.
In acest context, stradania autoritatilor de a stimula economia, a condus la o cavalcada de modificari fiscale in anul 2010, concretizate in 3 legi si 6 ordonante de urgenta, care s-au dovedit de cele mai multe ori inficiente, in conditiile in care Romania nu are nevoie o strategie fiscala care sa acopere necesitatile de moment, ci una pe termen mediu si lung, corerenta, considera Ionut Simion.
Printre incercarile autoritatilor in materie de politica anticiclica fiscala, se numara: amortizarea accelerata, stimularea initiativei de angajare a tinerilor absolventi si cota redusa de tva pentru achizitia de locuinta.
In opinia reprezentnatului PwC, exista si trei mari modificari care daca ar putea fi aplicate corect ar sprijini activitatea economica. Scutirea profitului reinvestit, de exemplu, nu este o facilitate fiscala, deoarece conform prevederilor din lege aceasta nu este decat o simpla amanare la plata impozitului pe profit. “Aceasta prevedere a fost introdusa in 2009 si expira in demcembrie 2010, dar pana in prezent n-am intalnit un agent economic care sa beneficieze de scutirea profitului reinvestit”, a mai spus Ionut Simion.
In aceeasi situatie sunt si doua prevederi legislative adoptate in 2008, adica deducerea pentru cheltuielile de cercetare si dezvoltare si scutirile pentru impozitul pe dividende.
“Facilitatile fiscale reprezinta un instrument la dispozitia autoritatilor prin care acestea pot sa incurajeze un anumit comportament economic sau nu, pot sa stimuleze o activitate economica sau nu, dar ramane la indemana autoritatilor cum folos