Te speli pe maini de 50 de ori pe zi, fugi ca de ciuma cand cineva stranuta sau tuseste si totusi inevitabilul se intampla, in scurt timp ingrosand si tu randul celor raciti? Ce ar fi trebuit sa faci ca asta sa nu se intample? Ce poti face sa nu se repete?
Cel mai la indemana este sa sa te alimentezi corespunzator, conform Prevention. Pe langa iaurt si supa fierbinte, plina de vitamine si minerale, e indicat sa nu te feresti de ovaz, orz, peste, ceai, carne de vita, ciuerci, cartofi dulci si, bineinteles, usturoi. Cu alte cuvinte, e nevoie de mai mult decat de un mar pe zi ca sa nu ajungi la doctor.
Orz si ovaz
Ambele contin beta-glucan, un tip de fibra cu proprietati antimicrobiene si antioxidante, mai puternica decat echinacea, dupa cum a aratat un studiu realizat in Norvegia.
Cand animalele consuma acest compus, sunt mai ferite de gripa, herpes si chiar antrax. In cazul oamenilor, creste imunitatea, ajuta la vindecarea mai grabnica a ranilor si sporeste actiunea antibioticelor.
Doza optima: Se recomanda ca macar o data la trei zile sa se consume orz sau ovaz.
Usturoi
Aceasta ruda a cepei contine alicina, capabila sa lupte cu infectiile si bacteriile. Cercetatorii britanici au administrat voluntarilor ori extract de usturoi ori placebo, timp de 12 saptamani, observandu-se ca primii au fost in proportie de doua treimi mai feriti de raceala.
Alte studii arata ca amatorii de usturoi, care consuma mai mult de 6 catei pe saptamana, prezinta un risc de cancer colorectal cu 30% mai mic decat restul populatiei si un risc de cancer stomacal cu 50% mai mic decat cei care nu consuma de obicei usturoi.
Doza optima: Doi catei proaspeti pe zi, cu conditia ca si in alte mancaruri sa se adauge usturoi pisat, de cateva ori pe saptamana.
Peste si fructe de mare