O masa vascoasa de namol rosu a inghitit, de marti, o multime de drumuri si gospodarii din jurul orasului Kolontar, din Ungaria, in urma unei deversari produse la uzinele siderurgice din Ajka. Mai mult, "viitura rosie" se indreapta spre Dunare.
Namolul este atat de saturat cu baze caustice, cu derivate din cian, sulf, fosfor si metale grele, rezultand din procesul de extragere a aluminei, din diverse minereuri, incat folosirea echipamentului de protectie este acum o necesitate, nu doar o simpla precautie.
Acest namaol rosu arde orice fel de haine si pe cei ce vin in contact cu el, producand arsuri chimice grave.
6 morti, 120 de raniti
Comunicatul de urgenta al guvernului maghiar a mentionat ca pana acum au murit 6 persoane si peste 120 de oameni sunt spitalizati cu arsuri extrem de severe.
Uzina de prelucrare a minereurilor MAL, din zona, dispune de un rezervor enorm pentru retinerea deseurilor chimice, dar presiunea interioara a masei vascoase a cauzat ruperea zagazului si masa rosie de namol a devenit un torent care a ingropat case, a maturat masini de pe sosea si a avariat poduri rutiere si de cale ferata.
Pana miercuri, peste 10 milioane de metri cubi de namol au curs spre Dunare, in ciuda eforturilor celor peste 10.000 de lucratori, soldati, politisti si pompieri care au inceput sa descarce cantitati imense de ipsos si ciment in calea valului de namol.
Ministrul maghiar pentru problemele mediului, Zoltan Illes, a declarat agentiei de presa maghiare MTI ca "acest dezastru ecologic e fara precedent" in tara sa.
Cele mai multe victime sufera de arsuri chimice, iar problema cea mai dificila in tratamentul acestor leziuni este ca, desi la suprafata rana poate fi bandajata si agentul chimic neutralizat, cantitatea absorbita in tesuturi va continua sa macine "pe viu", produca