Un bugetar din trei susţine că există discriminare în instituţia unde lucrează, în timp ce media pe ţară este de un angajat din 10 care a asistat la o situaţie de discriminare la locul de muncă, potrivit Barometrului de incluziune socială 2010, lansat astăzi. Sursa: SHUTTERSTOCK
Femeile, persoanele cu handicap şi romii constituie categoriile care ajung cel mai des victimele discriminării, atât în ceea ce priveşte angajarea, cât şi la promovare şi concediere, arată Barometrul de incluziune socială din 2010, un sondaj reprezentativ la nivel naţional în rândul angajaţilor şi al angajatorilor din România.
Potrivit cercetării, citate de Agerpres, aproximativ unul din zece angajaţi intervievaţi declară că a asistat la o situaţie de discriminare la locul actual de muncă. În ceea ce priveşte mediul bugetar, aproape o treime dintre angajaţii din instituţiile publice intervievaţi au spus că au asistat cel puţin la o situaţie de discriminare la locul lor de muncă actual. În plus, aproape unul din cinci angajaţi a asistat la o astfel de situaţie la fostul loc de muncă.
Însă, salariaţii consideră în proporţie semnificativ mai mare decât angajatorii (37%) că discriminarea este răspândită pe piaţa muncii din România, mai relevă Barometrul de incluziune socială. Astfel, aproximativ jumătate dintre angajaţii intervievaţi au spus că discriminarea este răspândită şi foarte răspândită. Potrivit studiului, proporţia angajaţilor care apreciază o mai mare răspândire a discriminării pe piaţa muncii creşte odată cu statutul ocupaţional şi nivelul de şcolarizare.
Angajaţii consideră că discriminările apar cel mai frecvent la angajare, la concediere, dar şi la acordarea drepturilor stipulate în contract, relevă studiul, care arată că percepţia lor se bazează mai degrabă pe experienţe indirecte decât directe. Doar 14% dintre angajaţi raportează tratamentul discriminatoriu ap