Împrumuturile luate de stat de la bănci ajungeau la aproape 120 mld. lei (28,2 mld. euro) în iulie, în creştere cu 17% faţă de valoarea consemnată la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care necesarul de finanţare al statului s-a menţinut la un nivel ridicat pe fondul recesiunii economice prelungite.
Sumele împrumutate de stat de la bănci reprezentau peste 67% din datoria publică totală, care depăşea 178 de miliarde de lei după primele şapte luni din 2010. Comparativ cu luna anterioară, datoria guvernamentală deţinută de bănci a crescut cu 3 miliarde de lei.
Valoarea medie a titlurilor de stat rămase de rambursat ajungea la 57 de miliarde de lei la sfârşitul lui iulie, aproape 54% dintre acestea urmând să ajungă la scadenţă într-un interval mai scurt de un an, în creştere de la 50% în luna anterioară. Statul a început să acumuleze în ultimele luni o datorie tot mai mare în contul rambursărilor pe termen scurt, în condiţiile în care a plafonat randamentul acceptat la titlurile de stat la 7% pe an. Finanţele au acceptat ocazional şi randamente de până la 7% pe an la titlurile de stat cu scadenţe lungi, dar de fiecare dată a atras sume cu mult sub valoarea programată.
De la începutul anului, Ministerul de Finanţe a împrumutat aproximativ 28 de miliarde de lei de la bănci prin vânzarea de titluri de stat. În septembrie, statul a emis titluri în valoare de 2,16 miliarde de lei, adică mai puţin de jumătate din valoarea programată. Situaţia a fost similară şi în august, în condiţiile în care au fost vândute doar certificate de obligaţiuni cu scadenţa mai mică de un an, pentru acestea băncile acceptând şi un randament de 7%.
Ultima licitaţie pentru vânzarea de titluri de stat a avut loc la începutul acestei săptămâni, statul împrumutând 909 milioane de lei pe şase luni la un randament de 7%. Valoarea programată a emisi