Numărul magazinelor din oraş a crescut, în două luni, de la şase la zece .Vânzarea substanţelor etnobotanice sub sigla de "Aroma Therapy", capătă treptat dimensiunile unui fenomen, mai ales printre cei cu vârste între 28-34 de ani.
Rezultatele înmulţirii magazinelor de "Aroma Therapy" se văd în evidenţele Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) Brăila.
Numai în ultimele trei luni au fost înregistrate 14 cazuri.
Cadrele medicale spun că fenomenul ia amploare treptat, cu atât mai mult cu cât clienţi ai acestor magazine sunt deja pacienţi obişnuiţi la UPU.
Primii consumatori dovediţi, luaţi în evidenţă cu stări provocate de sustanţe etnobotanice, au fost doi tineri, soţ şi soţie, care consumaseră din curiozitate droguri legale.
"Unii au fost luaţi în evidenţă de două-trei ori până acum. Foarte rare sunt cazurile când rămân în spital cinci-şase ore. Unii sunt depresivi, alţii foarte veseli. Mulţi nu conştientizează că se află în spital", ne-a declarat şeful UPU, dr. Antoneta Ioniţă.
Şi asta pentru că o treime din cei care ajung la urgenţă combină substanţele cu alcoolul, ceea ce le provoacă stări halucinogene, dureri cardiace, senzaţie de sufocare.
La îndemnul colegilor
"O cerinţă satisfăcută o dată, va atrage după sine cel puţin una şi mai mare. La început e modă, apoi necesitate", ne-a declarat Marian Taifas, psiholog.
"Am început să consum la îndemnul colegilor, să nu fiu mai prejos decât ei. Îmi plac efectele iar acum nu mă duc la vreo petrecere fără să-mi iau ceva "bucurie. Chiar dacă fumul mă face să râd şi nu mă mai pot controla, îmi place senzaţia de libertate şi că mă face mai sociabil", ne-a spus Marian, de 22 de ani.
În timp, consumul de substanţe etnobotanice conduce la afecţiuni hepatice, renale, cardiace şi neurologice, cu risc de schizofrenie.
Control sau mână liberă?
Ei î