* De la John F. Kennedy, care a câştigat un Premiu Pulizer cu o carte de memorii bănuită a fi scrisă de altcineva, până la prinţul Charles, care a recunoscut că a fost "ajutat" la redactarea unor pasaje din recent lansatul volum, nenumărate alte celebrităţi au devenit "scriitori de succes" peste noapte
Poate ni se pare mult ca un scriitor să încaseze 250.000 de euro pentru o singură carte. Dar dacă el ia banii numai cu condiţia să rămână anonim, cel al cărui nume apare scris pe copertă va încasa de 40 de ori mai mult. Pentru a nu strica suspansul vizionării filmului "Ghostwriter" (tradus drept "Marioneta") al lui Roman Polanski, mai bine să nu dezvăluim mai mult, dar ipoteza de la care pleacă pelicula nu este deloc imaginară.
O industrie întreagă de "ghostwriters" (scriitori-fantomă) există în lume şi, foarte probabil, nu vom şti niciodată care sunt adevăraţii autori care au făcut din unele celebrităţi "scriitori". Desigur, ar fi greu să fim păcăliţi de fosta membră a trupei Spice Girls, Victoria Beckham - care pretindea că nu a citit mai mult de o carte în viaţa ei - dacă şi-ar anunţa o apariţie editorială.
Pot presupusele "înclinaţii literare" ale cuiva - poate că şi-a scris versurile unor melodii - să îi dea dreptul să se considere un scriitor de valoare? Pot fi autenticele dezvăluiri incendiare ale Madonnei din cartea sa "Sex" (1992) o suficientă "exersare" a talentului literar, astfel încât să fim convinşi că ulterioarele şase volume de poveşti pentru copii au fost scrise de ea însăşi?
Dincolo de prezumţia de nevinovăţie cuvenită oricui, tot mai multe persoane publice ţin morţiş să-şi sporească celebritatea şi mai ales să-şi îngroaşe conturile bancare prin publicarea unei cărţi. Puţini le scriu cu mâna lor, cum a fost cazul fostului premier Winston Churchill, care a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură (1953). În majoritatea celorlalt