Ministrul apărării din Ungaria, Hende Csaba, a declarat ieri, la Arad, că autorităţile maghiare iau toate măsurile pentru ca reziduurile chimice deversate în urma spargerii unui bazin de stocare în vestul acestei ţări să nu ajungă în Dunăre. Ministrul ungar al apărării a spus că la operaţiunile de curăţare a zonei participă sute de militari. „Încercăm să adăugăm substanţe acide şi ipsos care vor neutraliza substanţa şi sperăm ca acea cantitate care a ajuns în râu să nu ajungă până la Dunăre. Câteva sute de soldaţi din forţele armate iau parte la operaţiuni. De asemenea, sunt o mulţime de utilaje, trupe speciale antichimice, cei de la înlăturarea catastrofelor, iar un laborator chimic urmăreşte orice schimbare, face măsurători“, a declarat Hende Csaba, care a adăugat că nu sunt probleme din punct de vedere al radioactivităţii.
Ministrul apărării din Ungaria a mai afirmat că, în prezent, autorităţile din ţara vecină evaluează pagubele produse în urma deversării reziduurilor chimice. „Am comunicat situaţia Consiliului Europei, inclusiv am cerut sprijin pentru înlăturarea catastrofei. Nu putem estima cât vor dura operaţiunile de neutralizare. Probabil va fi un proces mai lung“, a spus Hende Csaba.
Ministrul maghiar a precizat că Ucraina şi-a anunţat deja dorinţa de a ajuta la operaţiunile de curăţare a zonei afectate. „Noi avem forţe suficiente, dar primim orice gest cu mare bucurie“, a mai spus ministrul apărării din Ungaria, care ieri a participat la Arad, la manifestările dedicate comemorării celor 13 generali ucişi la 1849, la Arad. Conform ultimelor date privind accidentul produs luni, spargerea unui bazin de stocare a reziduurilor chimice provenite în urma prelucrării bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deşeuri în pârâul Torna, afluent al râului Marcal, aflat în vestul Ungariei.
Accidentul chimic s-a soldat cu patru morţi şi