Zilnic, unitatea primeşte câte o somaţie de la furnizorul de hrană şi există pericolul sistării acestui serviciu. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov spun că spitalele se confruntă cu numeroase lipsuri şi că datoriile existente cresc de la o zi la alta.
Spitalul Judeţean Braşov se luptă în continuare cu lipsa de fonduri. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că, în fiecare lună, cea mai mare unitate medicală din Braşov adună datorii de milioane, care nu pot fi acoperite în condiţii de subfinanţare.
„Spitalele acumulează, lunar, datorii foarte mari şi de 2.000.000 de lei. În aceste condiţii, nu ştim unde se va ajunge, pentru că facturile trebuie plătite", a spus Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Reprezentanţii spitalului spun că în această situaţie s-a ajuns în septembrie, când contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate s-a modificat, iar fondurile se contractează pentru un număr mai mic de pacienţi.
„Dacă până în luna august, Casa de Asigurări de Sănătate deconta spitalului banii pentru 4.000 de cazuri, din septembrie nu se mai decontează decât pentru 3.000 de pacienţi. Sumele nu acoperă decât salariile şi plata pentru utilităţi. Fiind vorba de un spital de urgenţă, noi nu putem refuza pacienţi", a mai spus Bogdan Rusu.
Spitalul Judeţean Braşov are în acest moment datorii de 4.800.000 de lei, iar cele mai mari probleme sunt legate de sumele datoratefurnizorilor de medicamente, materiale sanitare şi hrană.
Somaţii peste somaţii
„Avem datorii către furnizorii de medicamente, furnizorii de materiale sanitare şi către furnizorul de hrană. În fiecare zi, primim câte o somaţie de la furnizorul de hrană şi am fost atenţionaţi de reprezentanţii firmei că, în aceste condiţii, s-ar putea ajunge la imposibilitatea livrării de mâncare pentru pacienţi. Acelaşi lucru se întâmplă cu furnizorul de perfur