În timp ce poliţiştii de la Crimă Organizată au observat, în ultima vreme, o creştere alarmantă a numărului consumatorilor de droguri, Centrul Antidrog nu are nici măcar unul în evidenţă.
În judeţul Dolj nu există oficial consumatori de droguri. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului (CPECAJ) Dolj nu are în evidenţe nici un caz, ceea ce în accepţiunea acestei instituţii se traduce prin lipsa fenomenului. În realitate, craiovenii consumă droguri, ocazional sau sistematic, după cum o ştiu din auzite chiar şi reprezentanţii instituţiei. „La noi se consumă ocazional derivaţi de marijuana, haşiş şi plante etnobotanice. Nu ne confruntăm cu comportamente adictive, deviante şi în nici un caz la noi nu se folosesc droguri de mare risc şi droguri injectabile“, a declarat Florin Nicolăiţă, coordonatorul Centrului Antidrog Craiova.
Consumul ocazional de droguri în Bănie a fost evidenţiat şi de un sondaj realizat, în 2008, de Centrul Antidrog în rândul elevilor de liceu. Din 1.032 de respondenţi, 13,5% au răspuns afirmativ la întrebarea care se referea la consumul ocazional de droguri. La Centrul Antidrog nu a venit însă nici unul, motiv pentru care acesta nu a raportat nici un caz.
CPECAJ Dolj este instituţia care se ocupă cu combaterea consumului de droguri în regiunea Oltenia. În structura sa organizatorică intră 40 de specialişti pregătiţi să ofere consiliere, sprijin informaţional şi direcţionare spre centre de dezintoxicare. După cum arată însă rapoartele instituţiei - „nici un consumator declarat“ -, se pare că ori activitatea de prevenire este incredibil de prolifică şi nu există consumatori, ori consumatorii nu au nevoie de consiliere şi atunci instituţia plăteşte degeaba angajaţii. „Au fost cazuri izolate, când rudele s-au adresat Centrului pentru a reclama comportamentul deviant al adolescentului, care ajunses