Fluxul toxic provocat de noroiul roşu deversat în Ungaria a atins Dunărea, ameninţând ecosistemul, cu un nivel de alcalinitate ce depăşeşte uşor valorile normale. Anunţul a fost făcut de un oficial din cadrul Administraţiei Apelor de la Budapesta. Costel Popa, director la organizaţia Salvaţi Dunărea şi Delta spune la RFI că autorităţile române trebuie să ia măsuri de precauţie, pentru a nu pune în pericol ecosistemul.
Fluxul toxic provocat de noroiul roşu deversat în Ungaria a atins Dunărea, ameninţând ecosistemul, cu un nivel de alcalinitate ce depăşeşte uşor valorile normale. Anunţul a fost făcut de un oficial din cadrul Administraţiei Apelor de la Budapesta.
De partea română, autorităţile sunt momentan în stand-by. Oficialii de la Bucureşti declară că nu au reuşit încă să afle exact de la partea maghiară care este substanţa ce a poluat apele şi care este cantitatea de poluant scursă după ruperea barajului.
ONG-urile de mediu trag un semnal de alarmă în aceste condiţii. Costel Popa (audio), director la organizaţia Salvaţi Dunărea şi Delta spune la RFI că autorităţile române trebuie să ia măsuri de precauţie, pentru a nu pune în pericol ecosistemul.
"Dacă vorbim de concentraţii excesive de metale grele, acestea pot pătrunde în peşti, prin hrană şi implicit pot ajunge să afecteze sănătatea oamenilor. Credem că este absolut necesar să intervină cât mai grabnic posibil pentru a minimiza efectele asupra biodiversităţii, mai ales că pe cursul Dunării şi mai ales în zona României trăiesc câteva specii deosebite de peşte, în spceial cei din categoria sturionilor", explică la RFI Costel Popa.
Catastrofa ecologică produsă în Ungaria ameninţă tot ecosistemul celui de-al doilea fluviu din Europa ca lungime, după Volga, în special flora şi fauna.
Accidentul fără precedent din Ungaria a provocat deja moartea a patru persoane, între care o fetiţ