Blocurile vechi de peste 20 de ani au nevoie de cosmetizare serioasă pentru a primi certificat de performanţă energetică. Documentul este necesar în situaţia în care se construieşte, se vinde ori se închiriază o locuinţă sau apartament de bloc. Obţinerea lui cade în obligaţia investitorilor şi a proprietarilor.
Chiar dacă primăria din Focşani nu a dat decât zece aprobări pentru reabilitare termică, în acest moment sunt sute de blocuri reabilitate termic după cum au dorit locatarii, fără ca aceştia să aibă voie, din punct de vedere legal, să facă acest lucru.
Multe lucrări de anvelopare comandate direct de locatari se fac, astfel, "la negru", iar echipele de muncitori nu pot emite acte care să ateste valabilitatea "cosmetizării" apartamentelor.
Potrivit auditorilor energetici autorizaţi, în aceste condiţii, este imposibilă eliberarea certificatului energetic.
"Legea spune că pe apartamente nu se dau certificate energetice, ci doar pe clădirea în sine. E greu însă de găsit un apartament reprezentativ într-un imobil construit înainte de 1989. Multe dintre apartamente nu sunt anvelopate şi atunci clădirea nu va mai putea primi acest certificat. Dacă se va hotărî ca fiecare apartament să primească separat acest certificat, atunci vor avea de suferit toţi cei care locuiesc în aparatamente mai vechi, pentru că nu se ştie câţi şi-au făcut anveloparea cu acte în regulă", a declarat inginerul Marcel Ionescu, auditor autorizat.
150 de euro pentru apartament
Unul dintre cei mai cunoscuţi auditori autorizaţi din Focşani crede că apartamentele vechi vor avea cel mai mult de suferit.
"Certificatul energetic informează potenţialul chiriaş sau cumpărător asupra consumului de caldură, de energie electrică şi de apă caldă. Am eliberat la câteva asociaţii aceste certificate. La un apartament ajunge la 150 de euro. Atunci când se cere eliberearea