E adevărat, șeful statului nu s-a dovedit atras cu nici un chip să pună în aplicare rolul pe care i-l oferă Constituția prin articolul 80. A spus-o de la început că va fi președinte jucător, o promisiune pe care a îndeplinit-o cu brio.
Dar ce spune Legea Fundamentală? " Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate". În cei șase ani de mandat, Traian Băsescu s-a aflat de multe ori în stare de beligeranță cu reprezentanții altor puteri ale statului. A rezolvat lucrurile cu sabia, în stilul caracteristic.
Acum, situația s-a schimbat radical. Nu mai este vorba despre conflicte între puterile statului, ne aflăm în plin proces de despărțire a societății de stat. Guvernul, Parlamentul, Președinția sunt pe ultimele locuri în încrederea populației, ordinea nu are nicio importanță. Oamenii nu mai dau doi bani pe cei care îi conduc simțind că în momentele cele mai dificile au fost abandonați. Să ieși acum la televizor și să spui că, sigur, înțelegi nemulțumirile și că nu-ți place să anunți măsuri dure, cum face Traian Băsescu de o vreme, este prea puțin. Oricum nu te mai crede nimeni.
Dar situația României cere activarea articolului 80 din Constituție. Prăpastia dintre stat și societate nu mai poate fi depășită bătând cu pumnul în masă. Oricât i-ar repugna rolul, președintele are și acestă îndatorire, de a aduce oamenii la aceeași masă, de a diminua tensiunile din societate.
Poate pentru prima dată de când este președinte, Traian Băsescu se vede în pus în situația de a acționa împotriva instinctelor sale. Ar putea începe cu legea pensiilor solicitând o nouă trecere prin Parlament. Nu ar însemna că o învinuiește pe Roberta Anastase de furt. Ar arăta că o lege atât