Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice a fost modificată, schimbările fiind aprobate în şedinţa de guvern de ieri.
Oficialii Ministerului Sănătaţii (MS) spun că schimbările aduse sunt menite să prevină situaţii limită sau chiar tragice, în care sunt implicate persoane cu tulburări psihice.
"Principalele modificări aduse legii se referă la precizarea mai clară a drepturilor şi obligaţiilor celor care reprezintă persoane cu boli psihice. În plus, se simplifică procedurile prin care o persoană cu tulburări psihice potate fi internată în spital nevoluntar: termenele sunt mai scurte, nu mai e nevoie de intervenţia unui procuror, se va lua decizia doar la judecătorie. În plus, organizaţiile non-guvernamentale au primit dreptul de a avea acces în toate unităţile de psihiatrie", explică Oana Grigore, de la Biroul de Presă al MS.
Se stabileşte cine poate solicita internarea nevolunară
Mai exact, noua lege precede că pacienţii cu afecţiuni psihice au dreptul de a desemna, ca reprezentant convenţional, o persoană cu capacitate deplină de exerciţiu, care să îi asiste sau să îi reprezinte pe durata tratamentului medical.
Personalul medical este obligat să informeze persoana prevăzută cu privire la acest drept şi să îi pună la dispoziţie o convenţie-model pentru desemnarea reprezentantului convenţional.
Legea mai stabileşte că persoanele care pot solicita internarea nevoluntară sunt: medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are în îngrijire această persoană; familia persoanei; reprezentanţii serviciilor abilitate ale administraţiei publice locale; reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum şi procurorul instanţa de judecată civilă, ori de câte ori apreciază că starea sănătăţii mintale a unei persoane aflate în cursul judecăţii ar putea necesita internare nevo