Containerele de strângere selectivă a deşeurilor sunt aproape goale, iar firma de salubrizare preferă să le selecteze la rampă decât să investească în utilaje speciale.
Locuitorii oraşului Alba Iulia nu sunt preocupaţi de strângerea selectivă a deşeurilor. Doar o tonă de hârtie se strânge lunar din cele 35 de containere amplasate în oraş, în condiţiile în care la numărul de locuitori ai oraşului sunt estimate cel puţin 5-6 tone de astfel de deşeuri.
Firma de salubrizare din Alba Iulia, Salprest, a încheiat contracte cu o bună parte din instituţiile de stat din oraş, iar containerele aflate pe domeniul public sunt ridicate regulat de aceeaşi firmă. Albaiulienii care adună selectiv gunoaiele sunt puţini, având în vedere ca după un calcul făcut de angajaţii firmei de salubrizare la numărul total de locuitori ai oraşului ar trebui să se strângă undeva la 5-6 tone de deşeuri într-o lună.
„Dacă ne gândim că această cantitate se strânge cu uşurinţă numai de pe câmpiile şi văile unde oamenii se relexează în timpul liber e lesne de înţeles că la o activitate cotidiană cantitatea de deşeuri creşte“, Pavel Cimpoieş, director adjunct Salprest Alba.
Oamenii găsesc ideea de adunare a deşeurilor în mod selectiv, una bună, însă recunosc că nu respectă metoda de strângere a deşeurilor şi chiar puţini ştiu fiecare culoare pentru ce se foloseşte: verde – sticlă, galben – plastic şi metal, iar albastru – hârtie.
„Prin zonă unde stau eu nu există astfel de containere, iar să adun hârtia şi sticlele separat să le duc să le arunc la un astfel de container îmi este peste mână pentru că nu deţin nici autoturism. Poate dacă ar exista containere peste tot m-aş supune cerinţelor“, Laurenţiu Popa, 45 ani, muncitor.
Instituţiile sunt obligate să adune selectiv deşeurile
În cele 35 de containere amplasate în oraş cu greu se strâng cantităţi importan