Accidentul de la Veszprem este comparabil cu cel petrecut acum zece ani la Baia Mare. Însă modul cum au reacţionat autorităţile celor două ţări este total diferit. Otrava roşie eliberată în urma catastrofei ecologice din Ungaria a ajuns în Dunăre, ieri, la ora 14.30. În cursul zilei de marţi va intra pe teritoriul României.
Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a confirmat că unda de poluare a trecut de râul Raba şi a ajuns în fluviul Dunărea.
UPDATE ORA 12.45 Autorităţile bănăţene aşteaptă ca substanţele toxice deversate în Vestul Ungariei să ajungă astăzi la Baziaş. Specialiştii iau constant probe din Dunăre şi monitorizează PH-ul apei. De trei ori pe zi, la distanţă de opt ore sunt ridicate noi probe. „Deocamdată, normele sunt în limitele normale. Abia duminică ar putea ajunge şi la noi o cantitate din substanţele din Ungaria, dar putem vorbi de o diluare a lor, având în vedere distanţa de 720 de kilometri şi debitul de 6.500 mc/s", spune Dorin Gavril, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa. Autoritățile cărășene, dar şi cele timişene sunt în alertă. Valul toxic îi va afecta în special pe locuitorii oraşelor care se alimentează cu apă potabilă din Dunăre.
Mai citeşte şi:
Spania vrea să ajute în gestionarea dezastrului ecologic din vestul Ungariei
VIDEO Moartea roşie radioactivă, care a inundat satele ungureşti, vine pe Dunăre
Apocalipsa roşie a pus pe jar autoritățile și ONG-urile pentru protecția mediului din Caraș-Severin
„Conform prognozelor Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), unda poluantă ajunsă în amonte de Budapesta va parcurge circa cinci zile până la intrarea în ţară, la Baziaş", arată comunicatul ANAR.
Potrivit directorului general ANAR, David Csaba, metalele scurse în apă sunt cromul şi aluminiul. „Cu toate astea, nu va fi niciun peric