Autorităţile au trecut la poprirea pe veniturile datornicilor la taxe şi impozite. Măsuri de contrângere sunt şi pentru cei care nu-şi plătesc amenzile. De la începutul anului, 60 de severineni au fost condamnaţi la 1058 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Cei care nu-şi achită datoriile către stat riscă blocarea veniturilor sau a conturilor bancare. În cazul celor care nu-şi plătesc impozitul, primul pas e executarea la expirarea termenelor scadente, somaţia şi apoi poprirea.
Aşa s-a ajuns ca circa 7000 de oameni să aibă poprire pe venituri. „La data de 31 august, când avem ultima statistică efectuată, avem o datorie de recuperat în valoare totală de 24 milioane lei, din care 10 milioane sunt amenzi contravenţionale.
Pentru recuperarea acestor sume, s-a procedat la somarea şi chiar poprirea conturilor. Avem întocmite 6881 de popriri pe conturile bancare şi pe veniturile datornicilor”, ne-a spus Marilena Mateescu, şef serviciu Direcţia Taxe şi Impozite Tr. Severin.
Muncă în folosul comunităţii pentru amenzile neplătite
Cei care uită să-şi plătească amenzile riscă munca în folosul comunităţii. Chiar dacă procedura cere timp, ea dă roade. “Ne bucurăm că prin această cale am reuşit să avem rezultatele scontate.
Foarte mulţi dintre contribuabili, fie au achitat datoriile, fie şi le-au stins prin muncă. De exemplu, un singur contribuabil, ca să nu facă această muncă, şi-a achitat contravaloarea celor 196 de procese verbale de contravenţie pe care le avea”, ne-a spus Ion Săftoiu, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite.
Edilii locali dau vina pe legile proaste şi spun că înlesnirea procedurii privind obligarea la muncă în folosul comunităţii ar fi mană cerească. “Sistemul actual legislativ nu prea permite să recuperezi, pentru că nu poţi să execuţi, că sunt amărâţi, n-ai ce să le iei.
Şi pe vremea asta,