Această investigaţie este nedureroasă şi nu foloseşte radiaţii, de aceea poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. Pentru o bună vizualizare a organelor, ecografia abdominală se face pe nemâncate şi cu vezica plină. Medicii recomandă efectuarea anuală a acestei analize.
Ecografia abdominală nu are contraindicaţii, făcând parte din analizele de rutină pentru investigarea stării organelor interne. „Această metodă este utilă pentru examinarea organelor din abdomen (ficat, pancreas, colecist, rinichi, splină) şi pelvis (vezica urinară, uter, ovare, prostată)", explică medicul specialist în medicină generală Camelia Marton, cu specializare în ecografie generală de la clinica Medlife din Bucureşti.
Specialiştii recomandă efectuarea acestei ecografii anual sau chiar de două ori pe an. Astfel, se pot depista în stadiu incipient boli grave, precum cancerul renal. Tratarea în această fază a tumorilor poate creşte rata de vindecare cu până la 70 la sută.
De asemenea, ecografia abdominală este recomandată şi pentru verificarea stării rinichilor după un transplant, pentru ghidarea acului în cadrul unor proceduri medicale (biopsie, amniocenteză) sau în cazul unui traumatism, pentru evaluarea posibilelor complicaţii apărute la organele interne. În unele cazuri, ecografia poate fi suficientă pentru stabilirea diagnosticului, alteori este nevoie de examinări suplimentare.
Detectează şi „ficatul gras"
Steatoza hepatică (sau „ficatul gras"), încărcarea ficatului cu grăsimi acumulate din alimentaţie, este una dintre afecţiunile care pot fi depistate cu ajutorul ecografiei abdominale. La nivelul acestui organ, mai pot fi puse în evidenţă tumorile benigne sau maligne, chisturile, calcificările şi hemangioamele (acumulare de vase de sânge).
Splina mărită, pietrele la rinichi, chisturile renale, colecistita (inflamaţie a veziculei biliare), panc