România a ajuns la cel mai mic număr de salariaţi din 2000 încoace, după ce firmele au dat afară câte 30.000 de oameni pe lună în perioada ianuarie 2009- iulie 2010. După creşteri succesive, rata şomajului a început să se stabilizeze în ultimele luni, deşi, teoretic, ar fi trebuit să crească.
Rata şomajului a scăzut uşor în septembrie, până la 7,35% de la 7,39% în august, în prezent existând în evidenţele ANOFM un număr de 670.247 de şomeri. Scăderea uşoară a ratei şomajului este un indicator clar al faptului că statul nu a început concedierile în sectorul public, deşi s-a angajat în faţa reprezentanţilor FMI să concedieze 90.000 de bugetari până la finele anului.
"Mi-e greu să cred că aceste persoane vor putea fi date afară atât de repede pe cât se spune. Iar dacă aceşti bugetari vor fi încă angajaţi şi în 2011, salariile din sectorul public nu vor reveni pe creştere anul viitor", susţine Nicolae Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.
Pe de altă parte, angajatorii se plâng adesea de faptul că legislaţia muncii este rigidă şi că este foarte greu să dai oameni afară. Cum se explică totuşi numărul mare de concedieri din ultimii doi ani?
"Cifrele privind numărul de concedieri nu intră în contradicţie cu procedurile de concediere. Dacă trebuie să dai afară, vei da afară oameni, pentru că legislaţia nu te împiedică să faci acest lucru. Problema este că legea impune ca, în cazul procedurii de concediere, să se ia în considerare mai întâi criteriile sociale, ceea ce înseamnă că angajatorul se vede uneori nevoit să concedieze angajaţii performanţi şi să-şi pună businessul în pericol", susţine Sorin Faur, regional HR coordinator al BDO Balkans, funcţie din care coordonează activităţile de resurse umane ale firmei de audit şi consultanţă din şapte ţări. Nu de aceeaşi părere este însă economistul-şef al ING Bank, care crede c