Localităţile maghiare Devecser şi Kolontar riscă să dispară de pe hartă, prim-ministrul Viktor Orban spune că se caută vinovaţii. Autorităţile nu s-au decis dacă zonele contaminate vor fi reconstruite sau abandonate, în timp ce sinistraţii aşteaptă speriaţi. Un reportaj exclusiv online realizat de echipa Adevărul de Seară Timişoara de la faţa locului.
UPDATE, VINERI, ORA 11.20: Ameninţarea valului toxic este din ce în ce mai mare. Autorităţile bănăţene aşteaptă ca substanţele toxice deversate în Vestul Ungariei să ajungă mâine la Baziaş. Specialiştii iau constant probe din Dunăre şi monitorizează PH-ul apei.
De trei ori pe zi, la distanţă de opt ore sunt ridicate noi probe. Autoritățile cărășene, dar şi cele timişene sunt în alertă. Valul toxic îi va afecta în special pe locuitorii oraşelor care se alimentează cu apă potabilă din Dunăre. Fauna şi flora de la intrarea Dunării în ţară vor fi şi ele afectate de PH-ul ridicat al apei. „Afectaţi vor fi peştii din Dunăre. Păsările nu vor fi afectate pentru că este perioada de migrare. În funcţie de măsurile luate de unguri, care au instalat filtre pe râurile lor, şi de diluţia mare, în mod normal nu ar trebui să fim afectaţi foarte tare", a spus Gabriela Lambrino, reprezentant regional al Direcţiei de Mediu.
UPDATE,17.00 Apa toxică vine în România
Unda de poluare rezultată în urma dezastrului ecologic din vestul Ungariei a ajuns astăzi în Dunăre, în amonte de Budapesta. Directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române", David Csaba, a declarat pentru „Adevărul", că apele râului Raba s-au vărsat în Dunăre având un PH în limite normale, sub 9,0. Citeşte alte detalii!
Imagini incredibile ale dezastrului chimic
ORA 14.45 Despăgubiri pentru sinistraţi
În această după-amiază fiecare familie sinistrată urmează să primească din partea Guvernului Ungariei 100.00