Legea 19/2000 prevedea ca, până în 2014 (în termen de 13 ani de la intrarea în vigoare a legii), vârsta standard de pensionare să ajungă la 60 de ani, în cazul femeilor, respectiv 65 de ani, în cazul bărbaților. Noua lege, care a primit inclusiv avizul Curții Constituționale, lua în calcul egalizarea vârstei standard de pensionare la 65 de ani. Președintele Traian Băsescu a întors însă legea în Parlament, solicitând reducerea acestei vârste, în cazul femeilor, la 63 de ani.
Și astfel, în timp ce discuțiile legate de egalitatea (sau nu) în vârstă de pensionare a femeilor cu bărbații încep să încingă spiritele, impresia generală rămâne că Băsescu le-a făcut cadou femeilor doi ani de pensie, când, în fapt, dacă solicitarea va trece, acestea vor ”câștiga” trei ani de muncă în plus.
Desigur, acum se pot face calcule: cine a câștigat de pe urma scandalului legat legea pensiilor: Băsescu, PDL sau Opoziția? PDL iese șifonat, dar nici Băsescu și nici Opoziția nu pot poza în învingători. Teoria ”fricii de suspendare”, lansată de Opoziție, nu stă în picioare, pentru că, și în cazul unui miracol legat de trecerea suspendării prin Parlament, e puțin probabil că un referendum ar fi întrunit cvorumul necesar pentru a fi validat, indiferent de rezultatul lui. La fel cum nici Băsescu nu a punctat foarte mult, în condițiile în care retrimiterea legii în Parlament afectează imaginea PDL.
De câștigat, a avut de câștigat doar ideea de legalitate, ținând cont de modul în care actul normativ a trecut prin Parlament.
Dar gustul amar cu care rămân este același cu cel simțit în vară, când criza declanșată de tăierea din pensii a avut ca rezultat final acceptarea ca pe o victorie a măririi TVA. Tot astfel, creșterea vârstei de pensionare a femeilor cu trei ajunge să fie considerată acum o… victorie. Până la urmă asta se pare că e singura calitatea a politicii autohtone