Dascălii maramureşeni părăsesc sistemul de învăţământ românesc şi pleacă în străinătate, pentru a putea supravieţui. De la începutul anului şcolar, 42 de profesori şi-au luat concediu fără plată timp de un an, pentru a-şi căuta de lucru în altă parte.
Dacă în urmă cu ceva timp meseria de profesor era una respectată, astăzi ea se rezumă la o calitate slabă a condiţiilor de muncă, dar şi la o leafă de mizerie.
Potrivit secretarului general al federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), de la începutul anului şcolar în curs, 42 de dascăli maramureşeni au solicitat acordarea concediului fără plată, iar alţi opt şi-au dat demisia.
Profesorii pleacă pe capete
„În acest an fenomenul a luat amploare. Anul trecut au plecat doar 21 de dascăli, dar la reducerile salariale din acest an nu m-aş mira să plece şi mai mulţi din sistem“, a explicat liderul de sindicat Liviu Marian Pop. „Cei mai mulţi pleacă la muncă în străinătate, sau emigrează definitiv. Nu se poate trăi cu câteva sute de lei pe lună“, a mai adăugat Pop. „Este dreptul lor legal să ceară o dată la 10 ani concediu fără salariu. Nu e treaba noastră unde pleacă“, a declarat Mircea Coroiu, jurist în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş.
„Mâine aş pleca“
Anda Takacs are 30 de ani şi a fost timp de opt ani profesor de informatică la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu“ din Baia Mare. În urmă cu trei ani a renunţat la o jumătate de normă didactică, pentru a se angaja la o firmă de IT din oraş, iar anul acesta şi-a luat concediu fără salariu pentru un an. „Nu pot spune că nu mi-a plăcut, dar am fost limitată. Nici salariul nu era foarte grozav. Ca profesor câştigam 800 de lei într-o lună, dar era înainte de reducerile salariale. La firma asta iau peste 2.000 de lei“, spune profesoara. „Mâine aş pleca din ţară. Mi-am depus deja CV-ul pe Internet şi dacă apare ceva