Compania energetică cehă CEZ a decis să se retragă din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă pentru a majora investiţiile în propria ţară. Cea mai mare problemă a CEZ în România sunt datoriile de peste 100 de milioane de euro pe care le are de recuperat de la clienţii rău-platnici.
În urmă cu două săptămâni, compania cehă CEZ a anunţat că a decis să se retragă din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, urmând ca participaţia sa de 9,12% din compania de proiect, EnergoNuclear, să fie ofertă spre vânzare celorlalte şase companii implicate.
Estimată la patru miliarde de euro, construcţia celor două noi unităţi nucleare este cel mai mare proiect de investiţii din România.
Decizia cehilor vine după ce, în urmă cu câteva luni, compania s-a retras şi dintr-un alt proiect, cel în care ar fi urmat să construiască, împreună cu Termoelectrica, o nouă centrală la Galaţi de circa 400 de milioane de euro. Ce i-a determinat pe cehi să facă aceşti paşi înapoi în strategia lor de investiţii în România?
„Strategia grupului s-a schimbat, astfel încât investiţiile vor fi realizate cu prioritate în Cehia, unde vom investi masiv în perioada următoare. Avem un nou guvern, orientat spre tăierea costurilor", a explicat ieri Martin Zmelik, directorul operaţional al CEZ România. El a subliniat faptul că noua strategie nu are nicio legătură cu situaţia economică din România, piaţă unde potenţialul de creştere este unui dintre cele mai mari din regiune.
Investiţiile în energie eoliană continuă
Participaţia CEZ la EnergoNuclear va fi oferită spre vânzare în perioada săptămânii celorlalţi investitori privaţi din proiect - Iberdrola, Enel, RWE, ArcelorMittal şi GDF Suez - proporţional cu participaţia fiecăruia. Dacă aceştia nu-şi manifestă interesul, statul român, care participă la proiectul prin Nuclearelectrica, are la dispoziţi