Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit ieri pentru a doua zi consecutiv pe tema cursului de schimb continuând să respingă ideea unei deprecieri cerută tot mai insistent de oamenii de afaceri pentru susţinerea revenirii economiei. El justifică faptul că Banca Naţională trebuie să fie atentă şi la stabilitatea băncilor lăsând susţinerea economiei exclusiv în sarcina guvernului. Isărescu a afirmat că rata de schimb este aproape o obsesie pentru români şi a susţinut că greşesc cei care se aventurează să citească operaţiunile BNR şi se leagă doar de cursul de schimb.
"Nu am nicio îndoială că rata de schimb este aproape o obsesie pentru români. Media îşi face datoria. Dar cel puţin mesajele să fie corecte. Indiferent ce spun aici, sub o formă sau alta tot cursul îl scoate (în evidenţă - n.red. )", a spus guvernatorul Isărescu.
În ultima perioadă au apărut opinii atât din rândul oamenilor de afaceri, cât şi analişti care cer BNR să ieftinească creditul în lei chiar cu riscul unei deprecieri suplimentare a cursului pentru a ajuta economia.
De la începutul crizei financiare pe plan local, în octombrie 2008, leul a pierdut circa 20% în faţa euro, care a urcat de la 3,7 lei la un vârf de 4,4 lei, atins în iunie anul acesta.
Totuşi, la nivelul actual, leul este cu numai 3% mai slab faţă de euro comparativ cu nivelurile din 2003 -2004, deşi între timp inflaţia pe plan local a fost de circa 50% (comparativ cu decembrie 2003).
Guvernatorul a reluat ideea importanţei controlului lichidităţii pentru banca centrală şi a explicat că BNR face acest control în funcţie de instrumentele pe care le are. El a explicat că banca centrală face emisiune şi controlul acestei emisiuni, al lichidităţilor, este o funcţie vitală de care depind mai toate echilibrele din economie.
"Dacă nu prea avem titluri de stat, cum este cazul nostru, ş