…pana aici a fost plictisitor de previzibil: PDL a adoptat Legea pensiilor pretinzand un cvorum inexistent. PSD si PNL au protestat din rasputeri – degeaba. Ponta si Antonescu au profitat de ocazie, declarand raspicat ca, daca Basescu va promulga legea, vor initia procedura de suspendare a presedintelui. Nimic nou sub soare. Singurul element de surpriza putea veni de la Curtea Constitutionala. Acolo e o cutie neagra: stii ce intra, dar nu poti fi niciodata sigur de ceea ce iese. Pana si aici, insa, din informatiile care au strabatut pana acum in presa, votul a fost previzibil: Zoltan Puskas, sustinut de UDMR, partenerul PDL, a votat pentru neconstitutionalitatea legii; Ion Predescu, omul PSD, a votat pentru constitutionalitate.
Confuzia e doar aparenta: daca legea ar fi fost declarata neconstitutionala, presedintele era nevoit sa o retrimita in parlament. Motivul suspendarii ar fi disparut astfel, de facto. Declarand-o constitutionala, Curtea l-a pus pe Basescu intr-o situatie cel putin aparent ingrata: pe de o parte, legea ar trebui promulgata, intrucat, dupa cum recunostea pana si Ponta, ”Dincolo de fondul legii, CCR nu se va putea pronunţa pe adoptare, pe frauda comisă în Camera Deputaţilor de Roberta Anastase. In diferent de fondul legii, forma de adoptare a fost una fraudată“. Asa e. Ceea ce uita, insa, sa mentioneze Ponta e faptul ca nici presedintele nu are printre atributiile constitutionale rezolvarea unor eventuale fraude parlamentare (argumentul a fost, de altfel, invocat de catre Basescu, in parlament, chiar in fata lui Ponta).
Unde ne aflam acum? Ponta si Antonescu mizeaza ca presedintele va promulga legea, oferindu-le pretextul pentru declansarea motiunii de suspendare. Sustinatorii lui Basescu mizeaza si ei pe aceasta initiativa, plecand de la premisa ca, procedand astfel – pe baza unei motivatii atat de fragile – PSD si PNL isi vor fra