Dezastrul ecologic din Ungaria cauzat de unul dintre rezervoarele de deşeuri toxice ale uzinei de alumină deţinută de compania MAL Hungarian Aluminium va afecta şi România, reziduurile deversate în râul Marcal ajungând ieri în Dunăre.
"Valul de poluare a intrat pe data de 5 octombrie în Dunăre, unde s-a înregistrat o creşterea PH-ului de la 9,1 la 9,5. Conform calculelor, timpul de propagare dintre Budapesta şi Baziaş este de 4-5 zile. În urma acţiunilor de decontaminare ale autorităţilor ungare PH-ul (indicator de încărcare cu substanţe chimice cu caracter alcalin - n. r.) râul Marcal a scăzut de la 12-13 cât era anterior la 10. Pentru acest lucru au fost turnate în râu peste 400 de tone de nitrat de calciu şi magneziu pentru a preveni contaminarea Dunării", a spus ieri Ana Maria Tănase, purtător de cuvânt al Administraţiei Naţionale Apele Române.
Potrivit ei, autorităţile române colectează probe de apă la fiecare trei ore pentru a determina nivelul de poluare din Dunăre.
Deocamdată nu se poate spune cu exactitate cât de mult va fi afectată România de valul poluant din Ungaria, însă la o concentraţie de 13-14 a PH-ului apei nivelul de poluare este extrem de periculos, având caracter de ardere, a precizat Tănase.
Mal activează şi în România?
Compania ungurească Mal, care este controlată de investitori maghiari, are operaţiuni şi în România, deţinând firma MAL-Product SRL din Miercurea Ciuc.
MAL-Product, la care lucrează în jur de 45 de angajaţi, are ca obiect de activitate fabricarea coşurilor termoizolante, a accesoriilor aferente (tuburi şi armături) din aluminiu şi inox, respectiv folii din aluminiu. Firma a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3,89 mil. lei şi un profit brut de 154.000 de lei.
Presa internaţională a asemănat dezastrul ecologic de la fabrica de alumină din Ungaria cu cel pet