Se întîmplă uneori ca premiul Nobel să fie anunţat şi publicul larg să-şi pună întrebarea: dar cine este acest autor? Nu este cazul însă cu Mario Vargas llosa, una din marile figuri ale literaturii latino-americane, reprezentant al "realismului magic", impus de acest val. Mario Vargas Llosa este un imens autor, recunoscut pe plan mondial încă din anii 70, scrie Matei Vişniec. (audio)
Mario Vargas Llosa a primit premiul Nobel pentru Literatură pentru o serie de romane care sunt "o cartografie a structurilor puterii", cel putin aşa spune Academia suedeză,.
Se întîmplă uneori ca premiul Nobel să fie anunţat şi publicul larg să-şi pună întrebarea: dar cine este acest autor? Aşa s-a întîmplat în 2001 cînd premiul i-a fost atribuit lui V.S. Naipaul, scriitor britanic născut în Trinidad Tobago. Nici în 2004, cînd premiul i-a revenit austriacei Elfriede Jelinek multă lume n-a ştiut cine este această autoare.
Nu este cazul însă cu Mario Vargas llosa, una din marile figuri ale literaturii latino-americane, reprezentant al "realismului magic", impus de acest val. De altfel, Mario Vargas llosa nu este primul reprezentant al acestei literaturi atît de originale si puternice care ia premiul Nobel: l-au precedat pe acest podium glorios columbianul Gabriel Garcia Marquez în 1982 si mexicanul Octavio Paz în 1990.
Mario Vargas Ilosa este într-adevăr un autor care, aşa cum arată Academia de la Stokholm, a scris mult despre raporturile dintre individ şi putere, despre intoleranţa religioasă şi militară, despre rezistenţa şi revolta individului împotriva tuturor formelor de opresiune, dar şi despre eşecurile umane ale acestor revolte.
Spre deosebire de Herta Müller, laureata de anul trecut, care a scris mult despre lumea comunistă şi despre rezistenţa împotriva acestei forme de totalitarism în Europa de răsărit, Mario Varga Ilosa are o viziune mai globală, m