Specialiştii au apreciat că, dacă va fi detectată, unda de poluare cu substanţe toxice din Ungaria va ajunge de la Baziaş la Turnu Severin în aproximativ 40 de ore.
Pentru că unda de poluare este aşteptată să ajungă, sâmbătă seară, la Baziaş, prefectul Ion Mîţu a convocat, astăzi, o întâlnire a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit unui raport prezentat de instituţiile abilitate să acţioneze în problema poluării, cei peste 100.000 de severineni nu trebuie să-şi facă, deocamdată, griji în ceea ce priveşte calitatea apei pe care o beau.
“E o situaţie care trebuie depăşită. Suntem singurul municipiu, reşedinţă de judeţ, care bea apă din Dunăre şi e normal să ne luăm măsuri de siguranţă. T
rebuie să fim permanent în alertă şi să monitorizăm calitatea şi compoziţia chimică a apei, astfel încât la primele semne privind apariţia unor substanţe toxice să luăm măsurile care se impun pentru sănătatea populaţiei.
Deocamdată, lumea trebuie să stea liniştită, nu sunt probleme”, a declarat prefectul de Mehedinţi, Ion Mîţu.
Dunărea, monitorizată din trei în trei ore
Specialiştii Apelor Române Mehedinţi au luat măsuri de verificare a calităţii apelor Dunării, încă de ieri dimineaţă. Din trei în trei ore se recoltează probe de apă, ce vor fi analizate de personalul specializat al SGA Mehedinţi.
Deocamdată, apa fuviului are un PH de 8.5 unităţi, sub limita maximă admisă de 9.5. Problema autorităţilor este că nu ştiu oficial ce metale grele sunt în apă, şi în ce concentraţii.
Apele Române, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi societatea care asigură alimentarea cu apă potabilă a locuitorilor municipiului Drobeta Turnu Severin sunt pregătite să intervină în cazul în care situaţia o impune.
Reprezentanţii societăţii care furnizează apa potabilă în Severin susţin că î