Nitramonia, Donauchem, Amurco, Gaproco şi Nitroporos sunt în pericol
Amonil Slobozia va funcţiona şi în noiembrie, indiferent de situaţie
Ioan Niculae apreciază neprofitabil importul de gaze pentru industrie
Combinatele chimice Donauchem Turnu Măgurele, Amurco Bacău, Gaproco Piatra Neamţ şi Nitroporos Făgăraş riscă de la 1 noiembrie anul curent să-şi închidă porţile dacă vor fi obligate să folosească şi gaze naturale de import. Omul de afaceri Ioan Niculae, care mai deţine şi Amonil Slobozia, a anunţat că va închide toate combinatele chimice pe care le deţine după 31 octombrie, dată la care încetează prevederile legii care permite companiilor din sectorul chimic să utilizeze gaz doar de provenienţă internă. "Voi închide toate combinatele după 31 octombrie, cu excepţia celui de la Slobozia, pe care îl mai ţin deschis şi în luna noiembrie, pentru că am un contract cu el pe care trebuie să-l închei", a declarat Ioan Niculae, care mai deţine şi grupul de servicii pentru sectorul agricol InterAgro, citat de Mediafax.
Niculae: Diferenţa dintre gazul intern şi cel de import este de la simplu la dublu
O serie de companii din sectorul chimic consumă doar gaze din producţia internă până la 31 octombrie, aceasta fiind o măsură a Guvernului de sprijinire a sectorului în perioada de criză economică. În mod normal, consumatorii utilizează un coş format din gaze produse intern şi gaze din import.
Consumul anual al industriei chimice şi petrochimice din România se ridică la circa 2,5 miliarde metri cubi. Consumul de gaze la nivel naţional este de peste 13 miliarde metri cubi. "Oprim producţia pentru că nu avem de unde să mai luăm gaze. Diferenţa dintre gazul produs intern şi cel importat este de la simplu la dublu. Dacă ajungem să importăm chiar şi 20% din gaz, nu mai este rentabil", a adăugat proprietarul InterAgro. El crede că,