Oficialii de la Apele Române au recunoscut pentru RL că substanţa toxică a intrat în Dunăre, în zona Budapesta, încă de marţi seară, dar nu au explicat convingător de ce au primit informaţia după o jumătate de zi. Scurgerea s-a produs de la un combinat de aluminiu de lângă localitatea Ajka.
Potrivit Administraţiei Naţionale a Apelor Române, apa Dunării înregistra ieri, în amonte de capitala Ungariei, „o uşoară creştere a pH-ului, de la 9,1 la 9,5", în condiţiile în care valorile normale se încadrează între 6 şi 8,5. Potrivit specialiştilor, valorea crescută relevă prezenţa unor substanţe chimice alcaline, periculoase pentru mediu. În urma acţiunilor de decontaminare ale autorităţilor ungare - care au deversat 1.500 tone de substanţe neutralizante în râul Marcal, care îşi uneşte apele cu râul Raba, afluent al Dunării - substanţele nocive s-au diminuat considerabil, potrivit informaţiilor transmise Apelor Române. „Autorităţile ungare au reuşit o diminuare a pH-ului râului Marcal de la 13 la 10. Poluantul a intrat în Dunăre în cursul zilei de ieri, în amonte de Budapesta. La intrarea în România, la Baziaş, ultimele măsurători arătau ieri un pH în parametri normali, de 8,5", ne-a precizat Ana Maria Tănase, purtător de cuvânt al Apelor Române.
Totuşi, ieri, în jurul prânzului, Apele Române comunicau că, până la acea oră, poluanţii nu ajunseseră în apa Dunării, pe teritoriul Ungariei. Oficialii instituţiei au revenit însă câteva ore mai târziu şi au transmis, la insistenţele României Libere, că substanţele toxice şi-au găsit totuşi drum în Dunăre, în amonte de Budapesta, încă din seara zilei de marţi. La întrebările RL, de unde întârzierea de aproape 20 de ore cu care a fost comunicat acest lucru de la Budapesta la Bucureşti, reprezentanţii Apelor Române au invocat existenţa unei posibile erori de traducere sau de comunicare. De altfel, pe tot parcursul zil