Depozitele de rămăşiţe industriale din România sunt vechi şi nesigure şi pot cauza o catastrofă ecologică asemănătoare celei din Ungaria, susţine secretarul de stat Marin Anton. Sursa: REUTERS
Specialiştii în Protecţia Mediului din România nu par foarte îngrijoraţi de eventualele urmări ale dezastrului ecologic din Ungaria pe teritoriul ţării noastre. Sunt mai preocupaţi de pericolul repetării unui astfel de scenariu cu propriile noastre depozite de deşeuri, unele vechi şi nesigure.
"Există şi în România depozite de deşeuri industriale periculoase care trebuie închise şi ecologizate. La noi nu s-a rezolvat problema, pentru că suntem o ţară săracă, nu avem bani în prezent. Dar, pe viitor, ar trebui să o rezolvăm. Un accident similar cu cel din Ungaria s-ar putea întâmpla oricând şi la noi", a explicat, pentru EVZ, secretarul de stat Marin Anton, din cadrul Ministerului Mediului.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Cea mai marea catastrofă ecologică din Ungaria
Potrivit acestuia, există chiar şi o directivă europeană în baza căreia depozitele în cauză ar fi trebuit închise până la sfârşitul anului trecut. "Sunt vechi şi nesigure. Ele trebuie supravegheate permanent, pentru că pot crea adevărate catastrofe ecologice", a adăugat Anton.
Silvian Ionescu: "Cred că a fost vorba de eroare umană"
Până una-alta, autorităţile române ştiu despre incidentul din Ungaria doar ce au văzut la televizor: că în pârâul Torna s-au scurs peste 600.000 de metri cubi de reziduri chimice de culoare brun-roşcat. Deşi nu au niciun fel de date oficiale şi nu au habar despre cantitatea reală de deşeuri deversate, oficialii de la Mediu spun că putem sta liniştiţi. "Avem puţine informaţii de la autorităţile ungare. Nu ştim nici măcar ce substanţe s-au deversat acolo", a punctat Anton.
Şi comisarul general al Gărzii de Mediu, Si