Directorul Fondului Monetar Internaţional este ultimul oficial care avertizează asupra izbucnirii unui "război monetar", adică a unei curse a guvernelor de a-şi deprecia monedele pentru a da un imbold creşterii economice anemice.
"A început să circule ideea că valutele pot fi utilizate ca arme în politica economică. Transpusă în acţiune, o astfel de idee ar reprezenta un risc foarte serios pentru revenirea economiei mondiale. O asemenea abordare poate avea un impact foarte distrugător şi de durată", a avertizat Dominique Strauss-Kahn.
Acest subiect, căruia cotidienele de business Financial Times şi The Wall Street Journal i-au oferit spaţii largi în ultimele două săptămâni, a apărut după ce ministrul brazilian de finanţe Guido Mantega a criticat dur Statele Unite, Japonia şi alte ţări bogate despre care a spus că permit monedelor locale să se deprecieze pentru a impulsiona creşterea economiei, creştere ce este în detrimentul altor exportatori ca Brazilia. Realul, moneda naţională a Braziliei, s-a apreciat cu 30% faţă de dolar în ultimul an.
"Suntem în mijlocul unui război monetar", declara atunci Mantega. "Acesta este o ameninţare pentru noi pentru că ne afectează competitivitatea."
Robert Zoellick, preşedinte al Băncii Mondiale, consideră la rândul său că deşi probabilitatea declanşării unui război monetar este redusă, "vor exista în mod clar tensiuni"pe pieţe.
Recent, Japonia a fost una dintre cele mai active ţări din punctul de vedere al intervenţiilor pe piaţa monetară. Pentru a stopa aprecierea yenului după o creştere de 14% începând cu luna mai faţă de dolar, în primele zile ale lui octombrie, banca centrală a vândut monedă locală în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Alte ţări care au intervenit pentru a trage în jos cursul au fost Elveţia, Coreea de Sud şi Brazilia.
O altă problemă ca