Preşedintele Traian Băsescu a decis să trimită Parlamentului legea pensiilor pentru reanalizarea vârstei de pensionare pentru femei. Şeful statului consideră că este nedrept ca femeile să se pensioneze la 65 de ani ca şi bărbaţii, vârsta potrivită pentru acestea fiind de 63 de ani. "Femeile fac o dublă muncă în România. Chiar legea institutie diferenţe de tratament între femei şi bărbaţi", a spus Traian Băsescu. Pe de altă parte, în discursul din 21 septembrie din Parlament, şeful statului susţinea egalizarea vârstei de pensionare.
"Sunt un susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse dintre femei şi bărbaţi, dar şi al egalităţii de tratament nu pot să nu analizez realităţile socio-economice, şi să constat că femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii", a spus, astăzi, Băsescu, cerând Parlamentului să reducă vârsta de pensionare pentru femei la 63 de ani.
În urmă cu peste două săptămâni, în discursul din Parlament, Traian Băsescu se declara un susţinător al egalizării vârstei de pensionare. "Măsura de creştere progresivă până în 2030 a vârstei de pensionare, până la 65 de ani, precum şi egalizarea acesteia la femei şi bărbaţi, este necesară, având în vedere tendinţele demografice îngrijorătoare, din România şi nu numai, inclusiv în Uniunea Europeană", declara şeful statului în plenul Camerelor reunite, în faţa senatorilor şi deputaţilor.
Cu o zi înainte, aceeaşi idee era susţinută şi de premierul Emil Boc în Parlament. "Egalizarea vârstelor de pensionare este avută în vedere în anul 2030, pentu a putea asigura o susţinere pe termen mediu şi lung a bugetului de pensii, declara Boc pe 20 septembrie.
Motivele cererii de reexaminare a legii invocate astăzi de preşedinte: Legea privind sistemul unitar de pensii publice stabileşte la articolul 53 alin. (1) că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru băr