Pentru a scrie monografia Teatrului Luceafărul din Iaşi, care marchează cea de-a 60-a stagiune, Oltiţa Cîntec a "înghiţit mult praf" în arhivă. Şi-a dorit să facă o lucrare "utilă şi agreabilă la citit", ceea ce i-a reuşit.
Cartea, apărută în ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, cu titlul "60 de stagiuni. Monografia Teatrului «Luceafărul» Iaşi" (Editura Timpul), a fost lansată ieri în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Copii şi Tineret, desfăşurat în perioada 3-8 octombrie, în urbea celor şapte coline.
Autoarea a publicat prima ediţie a cărţii-album în anul 2000, la împlinirea a 50 de ani ai Teatrului. A scrie monografia unei instituţii înseamnă muncă de Sisif. Înseamnă cercetare într-un şantier mereu deschis, deoarece cu fiecare stagiune se adaugă o nouă filă în istoria Teatrului şi orice informaţie trebuie verificată, analizată şi aşezată la locul cuvenit, pentru succesiunea de generaţii.
Autoarea are un stil care la lectură te prinde. Este competentă. Experienţa ei în domeniul criticii de teatru se asociază cu activitatea în domeniul jurnalismului, în istoria teatrală şi chiar cu cea din învăţământul de artă, ea fiind doctor în Teatrologie. Lucrează de mai mulţi ani în Teatrul Luceafărul, confundându-se cu spiritul acestei scene. Şi aşa cum spunea directorul instituţiei, Ioan Holban, prezentând lucrarea încărcată cu memoria "Luceafărului", "Oltiţa Cîntec este persoana cea mai calificată să ducă în continuare această monografie de autor". Şi ea îşi propune să continue. Pentru a scrie monografia Teatrului Luceafărul din Iaşi, care marchează cea de-a 60-a stagiune, Oltiţa Cîntec a "înghiţit mult praf" în arhivă. Şi-a dorit să facă o lucrare "utilă şi agreabilă la citit", ceea ce i-a reuşit.
Cartea, apărută în ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, cu titlul "60 de stagiuni. Monografia Teatrului «Luceafărul»