Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si-a pierdut anul trecut autonomia bugetara, fapt care afecteaza independenta institutiei, iar Comisia Europeana ameninta Romania cu un infringement din martie 2011, se arata intr-o analiza realizata de Societatea Academica din Romania (SAR). Potrivit raportului (vezi documentul atasat), ANRE trebuie sa devina independenta si sa incaseze venituri proprii din taxele de licenta pentru a putea rezista presiunilor politice. Potrivit SAR au existat presiuni politice pentru mentinerea preturilor la energia electrica si gaze la un nivel redus.
"Comisia Europeana spune ca pentru a nu fi influentat politic, ANRE trebuie sa aiba un buget propriu, din taxele de licenta. Comisia Europeana a reactionat dur trimitand o scrisoare de amenintare cu infringement din martie 2011", a declarat Ana Otilia Nutu, reprezentant SAR.
"Preturile la gaze si electricitate pentru gospodariile de nivel mediu au fost mentinute la un prag redus in 2008-2009 (ani electorali), in ciuda angajamentului Romaniei de a continua liberalizarea de piata, care exercita o presiune ascendenta asupra preturilor. Mentinerea preturilor la un nivel redus a fost justificata de criza, potrivit declaratiilor ministrului economiei, primului-ministru si presedintelui ANRE de la vremea respectiva. Argumentul nu avea vreo legatura cu realitatea economica: in 2009, consumul casnic de electricitate a crescut cu 8% si consumul de gaze cu 5%", se arata in raportul SAR.
Potrivit Otiliei Nutu, existau presiuni informale, precum cele privind mentinerea preturilor, si presiuni formale, precum schimbarile frecvente ale directorilor de la ANRE. "ANRE a avut nu mai putin de cinci presedinti intre 2005 si 2010, in pofida conditiilor stricte in care presedintii si Comitetul de Reglementare pot fi schimbati inainte de expirarea mandatului fix de