Primarul Devei, Mircia Muntean, a făcut public într-o conferinţă de presă, dosarul personal de colaborator al Securităţii al preşedintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloţ. În peste 30 de pagini, sunt prezentate angajamentul de informator, caracterizările sale făcute de organele securităţii şinumele conspirative ale lui Mircea Moloţ, din care unul este, ironia sorţii, „Mircea Munteanu”.
Citiţi şi:
În documentele Securităţii Mircea Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara, a fost sursa cu numele conspirativ „Panţuru Viorel”
Făcând parte, ca muniţie, din lupta politică care se dă între preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ şi primarul Devei, Mircea Muntean, dosarul de informator al şefului la judeţ a fost făcut azi public de edilul Devei.
În peste 30 de pagini scrise de mână sau dactilografiate la maşină, sunt prezentate aspecte din acţiunea de recrutare a lui Mircea Moloţ de către Securitate, precum şi numeroase caracterizări pe care colegii turnători i le-au făcut pentru organele statului „cu ochi albaştrii”.
Nume conspirative
Din dosar reiese că de-a lungul carierei sale de colaborator al Securităţii, Mircea Moloţ a avut mai multe nume conspirative. În perioada când era elev de liceu acesta a fost sursa „Mureşan Mircea”, dar şi „Mircea Muntean”, pentru ca ulterior, ca profesor la Grupul Şcolar al CS Hunedoara, să fie reactivat sub numele de „Viorel Panţuru”.
Angajamentul semnat de Mircea Moloţ cu Securitatea
Lista lui Panţuru
Sursa V. Panţuri semnează o notă de relaţii, datată la 29 ianuarie 1974, privitor la persoanele despre care poate da relaţii la Securitate. Este vorba de şase persoane şi anume Mihaela Ignat, profesor de limba română, Viorel Prigoană, profesor de Economie Politică, Matei Schneider, profesor de limba germană, Ovidiu Duduia, profesor de Educaţie Fizică, Emil Herlea, profesor de des