La 1 ianuarie 2011, punctul de pensie va fi tot 732,8 lei, cât este în prezent, iar până în 2030 vârsta de pensionare va ajunge la 65 de ani pentru femei şi bărbaţi.
Până în 2020 pensiile vor creşte mai degrabă în funcţie de rata inflaţiei şi mai puţin în funcţie de salariul mediu brut pe economie, aşa cum au cerut răspicat sindicatele şi reprezentanţii pensionarilor. Prevederea se regăseşte în noua lege a pensiilor, declarată constituţională ieri şi aflată spre promul-gare la preşedintele Traian Băsescu. Concret, punctul de pensie pleacă de la 732,8 lei, cât este în prezent (reprezentând 39% din actualul salariu mediu brut pe economie), şi se va majora anual, până în 2020, cu rata inflaţiei şi cu jumătate din creşterea reală a salariului mediu brut pe economie. Apoi, din 2021, se va lua în considerare din ce în mai puţin creşterea reală a salariului mediu până când se va ajunge, în 2030, ca valoarea punctului de pensie să crească exclusiv în funcţie de rata inflaţiei. Ministrul Muncii, Ioan Botiş, susţine însă că noul mod de calcul nu va atrage vreo scădere a pensiilor, aşa cum au acuzat opoziţia şi sindicatele. „Matematic, este imposibil ca o pensie să scadă", a declarat Botiş. El a prezentat şi o simulare: plecând de la punctul de pensie actual, o rată anuală a inflaţiei de 5,3% şi o creştere a câştigului salarial mediu brut de 0,4%, în 2012 punctul de pensie va ajunge la 773,1 lei.
Pensionare la 65 de ani
O altă prevedere controversată din Legea pensiilor vizează creşterea şi egalizarea vârstei de pensionare, astfel încât în 2030 femeile şi bărbaţii să iasă la pensie la aceeaşi vârstă, la 65 de ani. Stagiul complet de cotizare a fost stabilit la 35 de ani, iar cel minim la 15 ani. Totodată, legea înăspreşte condiţiile de acordare a pensiei anticipate, astfel că se poate ajunge, în cazul unei anticipări de 60 de luni, la o penalizare maximă de