Investitorii străini au prezentat, ieri, un set de propuneri care ar putea duce la un avans cumulat al PIB de peste 11% în următorii cinci ani. Oamenii de afaceri au elaborat un pachet de 80 de acţiuni, grupate pe zece direcţii principale. Cele mai urgente 12 măsuri au impact scăzut asupra costurilor bugetare.
Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a prezentat, ieri, un program amplu de creştere economică, pe care l-au avansat întregului spectru politic.
Mai citeşte şi:
Australia, noul model de creştere economică
Documentul se concentrează pe 12 acţiuni principale, al căror prim efect va fi creşterea cumulată a PIB-ului real de până la 11,6% în următorii cinci ani. În acelaşi timp, PIB-ul potenţial va creşte, în medie, cu aproximativ două puncte procentuale pe termen mediu.
Măsurile CIS ar duce, de asemenea, la crearea a peste 250.000 de locuri de muncă şi ar spori veniturile statului cu 8,5% pe termen mediu. Costurile bugetare estimate de investitori s-ar ridica la 864 de milioane de euro pentru perioada 2011-2015, o sumă relativ redusă, echivalentul a 0,73% din PIB. Investitorii străini spun că măsurile propuse de ei vor genera un spaţiu fiscal care ar putea fi folosit pentru susţinerea financiară a unor proiecte de infrastructură.
Prima direcţie de acţiune ţine de stabilizarea mediului macroeconomic şi constă în două măsuri. În primul rând, introducerea la Ministerul de Finanţe a unui Registru transparent de creanţe asupra bugetului de stat, cu o scadenţă atribuită fiecărei datorii.
„Faptul că statul nu plăteşte datoriile la timp creează foarte multe probleme mediului privat", a declarat Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank. A doua măsură este începerea programului „Prima Casă 3", prin care investitorii propun ca garanţia de stat să acopere doar 50% din suma împrumutului, fiindcă restu