Producătorii confirmă anunţul ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, potrivit căruia alimentele de bază s-ar putea scumpi cu 8-10%. Preşedintele FSIA, Dragoş Frumosu spune la RFI că preţuri mai mari cu 30%, respectiv 15% vor fi însă la pâine şi la ulei. "Producătorii nu îşi vor permite să scumpească produsele de bază", crede analistul economic Dan Suciu, de la The Money Channel.
Producătorii confirmă anunţul ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, potrivit căruia preţurile produselor de bază ar putea înregistra o creştere de 8-10%.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu (audio) spune la RFI că preţuri mai mari cu 30%, respectiv 15% vor fi însă la pâine şi la ulei.
"La pâine şi la ulei, lucrurile vor sta puţin altfel. Pâinea probabil că va creşte cam cu 30% într-un final, uleiul, undeva pe la 15% - astea sunt de fapt şi preţuri anunţate de producători - din cauză că preţul cerealelor la bursă a crescut foarte mult, cauzele principale fiind o cantitate de cereale mai mică anul ăsta, deci un fel de criză la nivel mondial, plus decizia Rusiei de a stopa exportul, protejând populaţia ţării. Toate acestea au condus la aceste creşteri de preţuri. Sigur, la celelalte produse, lactate, carne sunt influenţe care vin din partea creşterii preţului la energie electrică, la combustibil, iată că se apropie şi gazele, deci va fi influenţată puţin şi energia termică, toate de-a lungul timpului, plus creşterea TVA-ului, plus fiscalitatea deosebită existentă", explică Dragoş Frumosu.
"Producătorii nu îşi vor permite să scumpească produsele de bază, pentru că vor înregistra pierderi, din cauza consumului care va fi din ce în ce mai mic", spune la RFI analistul economic Dan Suciu (audio), de la The Money Channel.
Acestă mărire a preţurilor ar duce şi la o creştere a pieţei negre a alimentelor, mai spune la RFI anal