Lipsa de timp face ca alimentele congelate şi semipreparate din hipermaket să devină din ce în ce mai des o alternativă destul de eficientă pentru mesele cu produse proaspete cumpărate din piaţă. Mulţi dintre consumatori îşi pun însă întrebarea cât de sănătoase sunt aceste alimente şi cât timp pot fi păstrate în congelator. Această întrebare devine şi mai actuală înainte de anotimpul rece, când multe persoane aleg să-şi pună la păstrare verdeţuri, legume şi fructe de sezon.
Potrivit experţilor americani pentru siguranţa alimentară citaţi de site-ul de specialitate "The Conscious Consumer", orice produs ambalat corespunzător poate fi păstrat la congelator pe termen nelimitat. Însă, calitatea gustului sau aspectul acestora pot fi păstrate intacte doar dacă sunt congelate pentru anumite intervale de timp. Iată lista cu cel mai des consummate alimente şi limita maximă de timp în care acestea pot fi păstrare congelate:
- şuncă (1-2 luni)
- pâine şi produsele de panificaţie (2-3 luni)
- carne gătită de porc sau vită (2-3 luni)
- carne gătită de pui (4 luni)
- fructe (8-12 luni)
- sosuri (1-2 luni)
- supe şi tocăniţe (2-3 luni)
- pui grill proaspeţi (un an)
- tacâmuri de pui (9 luni)
- şniţele, fripturi negătite (4-12 luni)
- legume (8-12 luni)
Ponturi de bază pentru congelarea alimentelor
• Cu cât mai proaspete sunt produsele ce vor fi congelate, cu atât mai mult vor rezista din punct de vedere calitativ;
• Există şi alimente care nu pot fi congelate, cum ar fi, de pildă, conservele sau ouăle în coajă;
• Este recomandabil ca alimentele gătite să fie răcite imediat înainte de a fi puse la congelator;
• Atunci când alegem ambalajul în care vom păstra alimentele la congelator, fie că este vorba cel mai adesea de caserole sau pungi de plastic, foarte important este să avem grijă