*În Capitală, procentul naşterilor în spitale private este de 10% din total şi în continuă creştere
În maternităţile private din România au loc peste 3.000 de naşteri anual, cele mai multe dintre ele, circa 2.000, fiind înregistrate în Capitală. Numărul românilor care preferă să plătească între 550 de euro şi 2.100 de euro pentru o naştere la privat ar putea creşte şi mai mult pe fondul apariţiei de noi unităţi private dar şi al tragediei de la Giuleşti, când şase nou-născuţi nesupravegheaţi au murit în urma unei explozii, conform unei analize a Ziarului Financiar (ZF).
În prezent, există puţine maternităţi private unde se poate naşte, astfel că cele deja operaţionale lucrează aproape la capacitatea maximă. Pentru clinicile private, naşterile sunt un business extrem de atractiv, pe care sunt hotărâte să mizeze în perioada următoare. Potenţialul de creştere este asigurat având în vedere că cei 3.000 de nou-născuţi în regim privat reprezintă un procent extrem de mic din totalul din România. În România se nasc anual în jur de 200.000 de copii, conform Ministerului Sănătăţii.
La un cost mediu al naşterii de 1.700 de euro rezultă că privaţii încasează din aceste servicii peste 5 mil. euro la nivel de ţară. Numai în Bucureşti au loc anual în jur de 20.000 de naşteri, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, astfel că cele 2.000 în sistem privat reprezintă în jur de 10%, conform calculelor ZF.
Cele mai mici tarife sunt la Iaşi
Cele mai multe naşteri la privat s-au făcut anul trecut la Euroclinic, care s-a apropiat de pragul de 1.000 de intervenţii. Primul spital privat din Capitală a fost preluat recent de către rivalul Centrul Medical Unirea, care are deja operaţională Maternitatea Regina Maria, astfel că se poate spune că a devenit cel mai puternic jucător pe această nişă de piaţă. Şi în provincie au apărut unităţ